Slaaptraining

Slapen… je weet pas hoe belangrijk het is als je nachtenlang wakker bent doordat je de slaap niet kan vatten omdat je kleine of al wat grotere spruit je nachtrust ‘verstoort’. Slapen is een levensbehoefte, een noodzaak, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Zonder voldoende slaap kan je als mens niet optimaal functioneren.

Slaapstoornissen komen voor bij 25% van de kinderen. Het moeilijk inslapen of frequent wakker worden tijdens de nacht kunnen we definiëren als een slaapstoornis. We spreken pas van een slaapprobleem wanneer een kind langer dan 30 minuten wakker ligt en dit minstens drie keer per week.

De oorzaken van slaapproblemen bij kinderen en jongeren zijn erg uiteenlopend en vaak ook gelinkt aan hun leeftijd. De slaap van pasgeboren kinderen lijkt helemaal niet op die van volwassenen. Ook de slaapstructuur bij jonge kinderen en bij jongeren is verschillend van die van volwassenen. Enkele mogelijke oorzaken van slaapproblemen zijn: darmkrampjes en reflux, hoge nekspanning of spanning van de fascia bij baby’s, verlatingsangst bij peuters, nachtmerries, (faal)angst bij oudere kinderen en pubers, pesten onder kinderen/jongeren, ongezonde voedingsgewoontes, piekeren, stress, enzoverder.

In eerste instantie worden de ouders en/of het kind/jongere uitgenodigd voor een verkennend intakegesprek om zoveel mogelijk informatie te vergaren en te kaderen wat de hulpvraag juist is. We brengen in kaart wat de problemen zijn en nadien wordt intern gekeken naar mogelijke oplossingen zoals slaaphygiëne, het aanleren van ontspannende babymassage, het gebruik van Bach-Bloesems, samen een dynamisch stappenplan opstellen om je peuter in zijn eigen kamer te laten slapen of andere zaken om de problematiek optimaal aan te pakken.

Voor oudere kinderen, adolescenten, en ook volwassenen werken we met visualisatie- en relaxatieoefeningen en/of mindfulness.

Kom even langs! Samen brengen we jouw nodige slaap weer in 'balans(S)'!