Slaaptraining

Slapen… Je weet pas hoe belangrijk het is als je nachtenlang wakker bent doordat je zelf de slaap niet kunt vatten omdat je kleine of al grotere spruit je nachtrust ‘verstoort’. Slapen is een levensbehoefte, een noodzaak, zowel voor een volwassene als voor een kind.

Slaapstoornissen komen voor bij 25% van de kinderen. Het moeilijk inslapen of het frequent wakker worden tijdens de nacht kunnen we definiëren als een slaapstoornis. We spreken pas van een slaapprobleem als een kind langer dan 30 minuten wakker ligt en dit minstens drie keer per week.
De oorzaken van slaapproblemen bij kinderen en jongeren zijn erg uiteenlopend en vaak ook gelinkt aan hun leeftijd. De slaap van een pasgeboren kind lijkt helemaal niet op die van volwassenen. Ook de slaapstructuur bij jonge kinderen en bij jongeren is verschillend van volwassenen.

Enkele mogelijke oorzaken van slaapproblemen zijn: darmkrampjes en reflux, hoge nekspanning of spanning van de fascia bij baby’s, verlatingsangst bij peuters, nachtmerries, (faal-)angst bij oudere kinderen en pubers, pesten onder jongeren, ongezonde voedingsgewoontes bij adolescenten, piekeren, stress enz.

Onze geschoolde BalanSS-therapeuten zullen in eerste instantie de ouders of het kind/jongere uitnodigen voor een gesprek. We brengen in kaart wat de problemen zijn en samen wordt gekeken naar mogelijke oplossingen bv. slaaphygiëne, het aanleren van ontspannende babymassage, het gebruik van Bach-Bloesems, samen een dynamisch stappenplan opstellen om je peuter in zijn eigen kamer te laten slapen , enz..
Voor oudere kinderen werken we ook met visualisatie- en relaxatieoefeningen en mindfulness komt bij onze pubers en adolescenten aan bod.
Kom even langs... Samen brengen we je zo nodige slaap weer in 'balans(S)'!