Werkgroep Stemproblemen

Stemproblemen en stemstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals infecties (griep, keelontsteking), problemen van de luchtwegen (allergieën of astma), problemen van neurologische aard zoals stemplooiverlamming, een CVA (herseninfarct) of bepaalde ziektebeelden (ziekte van Parkinson), hormonale afwijkingen of kwaadaardige tumoren. De stemkwaliteit is verminderd en de patiënt ervaart last.

Stemproblemen ‘van organische aard’ vormen een niet mis te verstaan aandeel en dienen tijdig herkend en behandeld te worden. Wanneer de stemklank is veranderd - bijvoorbeeld hees is geworden - en dit houdt langer dan een paar weken aan, is het raadzaam naar de arts of logopedist te gaan.

Klachten die optreden bij stemproblemen en stemstoornissen zijn vaak: een slechtere stemkwaliteit (hees, schor, wegvallen van de stem) en keelpijn of moe worden van het spreken. Stemklachten kunnen snel leiden tot verkeerd stemgedrag, dat vervolgens weer leidt tot nieuwe klachten. Het is daarom altijd goed om advies te vragen aan een logopedist wanneer er stemklachten zijn, ook al wordt er geen lichamelijke of medische oorzaak gevonden.

Binnen deze werkgroep werken therapeuten die van onze stem hun 'ding' hebben gemaakt. Zij zijn gepassioneerd door de stem, specialiseerden zich in dit vakgebied en zorgen voor een gepaste oplossing of raad voor elke cliënt.

Onderzoeken kunnen plaatsvinden in het ziekenhuis of in onze BalanSS-audioruimte.